maandag 9 mei 2005

zaak-Remmery

Ergerlijk hoe de zaak-Remmery scheef getrokken wordt. Sommigen willen nu de zaak afdoen als een gewone jaloersheid. Zaakvoerder Rik Van Nieuwenhuyse zou een affaire hebben (gehad) met een werkneemster en tevens de vrouw van hoofdverdachte B. D. Op de website van Het Laatste Nieuws lezen we :

De onderzoekers zijn ondertussen wel vrij zeker dat de racistische uitlatingen in de dreigbrieven slechts afleidingsmanoeuvers waren om de andacht van media en publiek te trekken (...). Dat betekent wel dat (...) koning Albert en koningin Paola en andere excellenties iets te vroeg naar Ledegem afzakten (...). (mijn cursief)

Het Laatste Nieuws-journalist José Masschelin zegt bovendien in de Zevende Dag: "Als straks blijkt dat de zaak Remmery niets met racisme te maken heeft, moeten we dat héél hard zeggen...."

Niets met racisme te maken?! Eerst wordt Naïma verplicht haar hoofddoek af te leggen. Later wordt haar ontslag geëist. Haar werkgever zou worden vermoord indien dat niet gebeurd. De schrijver noteert dat er een prijs van 250.000 euro op het hoofd van Rik Van Nieuwenhuyse staat. In de brieven wordt Van Nieuwenhuyse een "slechte Vlaming" genoemd en staat geschreven dat hij "collaboreert" met de moslims (vrtnieuws.net, 02-01-2005). De verdachte is al jaren bij zijn buren gekend om zijn racistische uitspraken (De Morgen, 07-05-2005). Om zijn doodsbedreigingen kracht bij te zetten steekt de verdachte bovendien kogels in de envelop. Hij doet daar nog een schepje bovenop. Hij dreigt ermee de voorraad van het bedrijf te vergiftigen met kwik, indien de allochtone werkneemster niet ontslagen wordt. Als je dit slechts een afleidingsmanoeuvre noemt, dan ben je ofwel niet goed snik, ofwel zelf een racist pur sang. Of allebei. Wat het motief ook moge zijn, politiek of wat geflikflooi, de opgesomde haatdragende daden kunnen nooit door de beugel en getuigen van een gruwelijk racisme.

Ik besef maar al te goed dat sommigen een dergelijke racisme aanvaardbaar zouden willen maken. En dat ze Naïma Amzil ervaren als een allochtone doorn in hun oog. Ze geeft een menselijk gelaat aan "de vreemdeling", "den allochtoon" of nog "de multiculturele samenleving". Ze is een sterke vrouw die haar Nederlands kent en hard werkt. Hoe kan je nog meer geïntegreerd zijn? Daarnaast (en niet op de eerste plaats!) geeft ze op een sobere manier uiting aan haar geloof middels een hoofddoek.

Ik besef ook dat haar integer gedrag het beste antigif is tegen de haatdragende slogans die sommige (politieke) partijen rondspuwen. Maar een klein beetje communicatiespecialist weet dat hij kiezers behoudt als hij het voorbeeldig imago van Van Nieuwenhuyse en Amzil een deuk zou toebrengen. Misschien de moedige werkgever afschilderen als een scheve schaatser. Van de xenofobe dader maak je een jaloerse echtgenoot. Dat moeten ze zeker herkennen. Die één miljoen kijkers kijken toch ook naar Wittekerke.


(met dank aan pdw.blogspot.com)

2 opmerkingen:

Anoniem zei

eyey liefste neef, sorry als ik hier op een verkeerde plaats reageer,
maar k wou toch zegge dat het echt mooi is wat ge hier allemaal zo schrijft,... fijn om te lezen :-)

als ge u zou vervele,
www.verwoord.tk is dus van charlotte (tonne, forum,...) en ook zeer fijn om blogs enzo te leze

liefs, Lieve

Anoniem zei

Deze reactie komt natuurlijk veel te laat maar wie weet leest u hem toch nog.
Ik ben Rik's oudste dochter, Sarah. Af en toe kan ik er niet aan weerstaan om het internet af te schuimen naar meningen over de zaak-Remmery. Ik weet dat alles nu al een tijd achter ons ligt maar sommige dagen heb ik het er nog heel moeilijk mee.
Heel heel vaak lees ik dan wat voor mediageile smeerlap, enz. mijn vader wel niet is. Dit doet me heel erg veel pijn.
Als ik dan een berichtje zoals het uwe lees doet me dat enorm veel deugd. Dankzij uw reactie kan ik die 20 slechte negeren.
HEEL ERG BEDANKT! Zelfs na al die tijd is deze reactie een hart onder de riem voor mij en mijn zus!
Sarahvannieuwenhuyse@hotmail.com