zaterdag 20 september 2008

Wanted: Terwijl-dus-daarom redeneerfout

Een redeneerfout gelijkaardig aan de daarna-dus-daarom-drogreden is de terwijl-dus-daarom, oftewel de cum hoc ergo propter hoc. Je kan het raden dat deze fout erin bestaat om een oorzaak-gevolg-relatie te veronderstellen wanneer twee feiten tegelijkertijd gebeuren. Het is een redeneerfout omdat er meer argumenten voor nodig zijn dan de gelijktijdigheid van de feiten.

Een grappig voorbeeld.
"Op dagen dat er veel frisco's gegeten worden verdrinken er meer mensen. Dus als je levens wil redden, verbied dan frisco's."

Waarin schuilt hier de fout?
De naïeve spreker vergeet dat er mensen meer zwemmen en frisco's eten op warme dagen. De consumptie van frisco's en het aantal zwemmers is gerelateerd aan elkaar (ze correleren), maar het aantal frisco's is natuurlijk geen oorzaak van de verdrinkingsdood.

De familie van Non Sequitur drogredenen
Zowel de daarna-dus-daarom als de terwijl-dus-daarom-drogreden zijn een voorbeeld van wat men noemt Non Sequitur drogredenen. Letterlijk vertaald betekent dat "het volgt niet uit elkaar". Beide drogredenen veronderstellen immers ten onrechte dat één feit volgt uit (gevolg is van) een ander feit.

1 opmerking:

Anoniem zei

zeer interessant, bedankt