zondag 14 september 2008

Wanted: daarna-dus-daarom-drogreden

Proces verbaal

Naam:
Daarna-dus-daarom-drogreden
Ook bekend onder de naam:
Post hoc ergo propter hoc-redenering

Profiel:
Wanneer twee feiten na elkaar gebeuren dan wordt het eerste feit onterecht beschouwd als oorzaak van het tweede, en omgekeerd, het tweede als gevolg van het eerste.

Misdaad:
Corruptie van sportbeoefening (o.a. te lezen in
Het Laatste Nieuws).

Feiten:
WK Voetbal 1998. De Franse verdediger Laurent Blanc kust voor de wedstrijd de kale schedel van keeper Fabien Barthez. Barthez laat geen bal passeren en dus wordt de kus (onterecht) beschouwd als de oorzaak van de goede prestatie.
De kus keert elke match terug. Barthez laat in het hele WK-toernooi maar twee doelpunten binnen en hij wordt verkozen tot beste keeper van het toernooi. Natuurlijk, volgens dezelfde drogredenering, omwille van de kus.
De twee voetballers geloofden zo sterk in het ritueel dat toen Barthez bij Manchester United tekende en hij terug in het elftal stond met Blanc, dat de kus opnieuw werd uitgevoerd voor iedere Champions League-wedstrijd.

Overige misdaden
- Poging tot oplichting.
14-9-2008. Zelfs vandaag sloeg de dader toe. Wie vandaag zijn horoscoop leest, zal zien dat het sterrenbeeld weegschaal aan fitness moet doen om zijn concurrende collega's het hoofd te kunnen bieden. Wie fitnesst en daarna vlot omgaat met zijn collega's, kan het vals gevoel krijgen zijn vlotte omgang het gevolg is van het uurtje fitness.
- Wanbestuur.
Het jaar na subsidies voor het verenigingsleven daalt het aantal tasjesdiefstallen in de provincie. De (drog)redenering van de lokale politicus: "Onze cultuursubsidies zorgden voor lagere misdaadcijfers"

Straf of remedie:
- Niet te snel conclusies trekken. Eerst de oorzakelijk relatie tussen de feiten onderzoeken.
- Bv, de cultuursubsidies waren misschien inderdaad de oorzaak van de lagere misdaadcijfers, maar het oorzakelijk verband moet aangetoond worden met bijkomende argumenten (zoals een wetenschappelijke studie).

Geen opmerkingen: