woensdag 23 november 2005

Er was eens een jongen. Hij liep over straat. De politie pakte hem op en gooide hem in een cel. Drie jaar lang. Hij zou een vernietigend wapen bij zich hebben. Dat had hij niet.

Het was een spectaculair verhaal toen het ministerie van Justitie drie jaar geleden José Padilla op de luchthaven van Chicago arresteerde. Padilla zou een aanslag in de Verenigde Staten hebben beraamd met een vuile bom, een springtuig met laag-radioactief afval. Als terreurverdachte werd Padilla zonder officiële aanklacht drie jaar lang in eenzame opsluiting vastgehouden, een zeer omstreden procedure.

Het Hooggerechtshof was van plan om zich binnenkort over de rechtmatigheid daarvan uit te spreken. Minister van Justitie Alberto Gonzales heeft nu een aanklacht geformuleerd, maar van de vuile bom is geen sprake meer, en evenmin van aanslagen in de Verenigde Staten. Wel wordt Padilla beschuldigd van samenzwering voor terreurdaden, meer bepaald het voorbereiden van moord, kidnapping en verminking van personen in het buitenland.
Padilla is een voormalige straatgangster uit Chicago, die zich tot de islam bekeerde. Hij zou naar Pakistan en Afghanistan gereisd zijn. - bron: www.vrtnieuws.net (mijn cursief)


De jongen werd terrorist.

Geen opmerkingen: